Gravid foster uge 14
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 14

Gravid uge 14 (14. uge 13+0 – 13+6)

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Barnet

Gravid uge 14 – Fostret forfiner sine allerede dannede træk. Når du er gravid i uge 14 begynder barnets  ansigtet at få de rette proportioner. Øjnene nærmer sig hinanden, ligesom ørene bevæger sig fra halsen og opad hen imod deres plads på siden af hovedet. Kinderne og næseryggen begynder at kunne skimtes.

Anlægget til det, der en gang bliver mælketænder, er dannet. Knoglerne er nu hårde og ikke bløde som den brusk, der i starten skulle udgøre alle knoglerne. Musklerne bliver også stærkere og stærkere, og der er masser af aktivitet i maven. På trods af alt den aktivitet er det nærmest stadig umuligt for dig at mærke disse bevægelser.

Lanugohår

Huden blev færdigdannet i 12. uge, og nu begynder der at vokse lanugohår ud overalt på fostrets krop. Lanugohårene vokser i særlige mønstre på kroppen, mønstre som er individuelle fra person til person og som eksempelvis bruges, når man tager fingeraftryk.

Man mener, at lanugohår tjener det formål at fastholde det fedt, som fostret danner sidst i graviditeten til kroppen. Lanugohårene falder af omkring terminstidspunktet. De bliver erstattet af vellushår – små fine hår, som alle mennesker besidder overalt på kroppen. Lanugo-hår er meget tykkere end vellus-hår, og de kan ses på for tidligt fødte børn, samt personer der lider af anoreksi.

I denne uge bliver skjoldbruskkirtlen færdigdannet, og den begynder at producere hormoner. Drengene danner en prostatakirtel, mens pigerne danner æggestokke.

Barnet vokser i denne uge til 8,5 cm fra hoved til hale. Det vejer omkring 40 gr. Du kan finde mere information om din babys størrelse her.

Kvinden – Gravid uge 14

Du vil, gravid i uge 14, ganske sikkert kunne mærke toppen af livmoderen nu, og hvis du har været gravid før, så er maven nok større nu end under første graviditet.

Nu skulle trætheden efterhånden have foretaget sig, hvilket gør det lidt lettere at få hverdagen til at fungere. Selvom graviditetsgenerne er blevet færre, kan du sikkert stadig mærke hormonerne i kroppen. Dette kan nemt give sig til udtryk i øgede humørsvingninger, hård mave, kvalme mm.

For mange gravide er det også nu, graviditets tøjet kommer på banen, da maven er vokset så meget, at de normale bukser strammer.

Samtale med jordemoderen

Det er omkring ved denne tid, de fleste skal til deres første jordemoderaftale. Jordemoderen vil stille dig en masse spørgsmål til dine vaner. Det drejer sig om kost, rygning, alkohol og motion.

På nogle hospitaler og hos nogle jordemødre kan du vælge, om du fremover vil gå til jordemoder som en del af en gruppekonsultation, hvor I vil være 4-8 personer hver gang, eller om du vil fortsætte med individuelle konsultationer fremover. Der er sat længere tid af til gruppekonsultationerne end til de individuelle konsultationer, så alle kan nå at blive undersøgt af jordemoderen. Nogle synes, det kan være rart at tale med andre gravide.

Hvornår skal jeg til jordemoder?

Gravid uge 14 – De danske anbefalinger for hvornår en gravid kvinde bør tilses af en jordemoder varierer i forhold til, om man er førstegangsfødende eller andengangsfødende. Men anbefalingerne er 4-7 jordemoderbesøg under graviditeten. Er du førstegangsfødende bør besøgene ligge i uge 13-15, 21, 29, 35, 37, 39, 41. Er du flergangsfødende bør besøgende ligge i uge 13-15, 21, 29, 36, 39 og 41. Men der vil altid være plads til variationer for den enkelte gravide. Der kan nemlig også være særlige tilfælde, der gør, at I aftaler hyppigere konsultationer.

Desværre har sparekniven i Danmark betydet, at ikke alle hospitaler følger anbefalingerne. I det tilfælde du har brug for flere, eller tidligere, jordemoderbesøg end dit fødested tilbyder, kan du finde en privat jordemoder at konsultere. Du har også mulighed for at få råd og vejledning af jordemoder Berit ved at blive en del af vores medlemsportal. Læs meget mere om alle de fordele du får her.

Hvad sker der hos jordemoderen

Under hver konsultation bliver du vejet og maven undersøges og måles. Der benyttes et symfyse-fundus/SF mål, der betyder, at jordemoderen måler fra skambenet (symfysen) til toppen af livmoderen (fundus). På den måde holder jordemoderen og lægen øje med, om maven vokser, og dermed også om baby vokser som den skal.

Her kan du se en liste over undersøgelser i graviditeten og omtrent hvornår i graviditeten, de ligger placeret. Har du lyst til at følge med i flere graviditetsnyheder, så klik her og besøg vores facebook-side

Tilbage til uge 13 Videre til uge 15