Gravid uge 13 (13. uge 12+0 – 12+6)

af | 17.07.2016

Barnet

Når du er gravid i uge 13 har fostrets arme efterhånden vokset sig så lange, at det nu er muligt for fosteret at få sine fingre ind i munden. Fostret er dog ikke i stand til at sutte rigtigt endnu. Selv om jeres barn er helt færdigdannet, skal det stadigvæk færdigudvikles. Det vil sige, at alle organer skal begynde at fungere sammen. Muskler, led og knogler skal videreudvikles, og barnet skal øve bevægelser såsom vejrtrækningsbevægelser.

Fostervand

Fostervandet og fostrets urin er sterilt, og fostervandet udskiftes ca. hver 5.-6. time. Det er udelukkende moderens organer, der sørger for at skille sig af med affaldsstofferne fra fosteret.

Barnet begynder først selv at skille sig af med affaldsstoffer efter fødslen. Derfor har barnet eksempelvis ikke afføring, før efter det er blevet født. (Dog kan et barn, der bliver stresset under fødslen, godt have den første afføring umiddelbart inden fødslen. Det er det, der farver fostervandet grønt i disse situationer).

På nuværende tidspunkt befinder fostret sig i ca. 50 ml fostervæske. Der vil imidlertid, efterhånden som graviditeten skrider frem, blive mere og mere fostervand omkring barnet. Omkring 34. uge, hvor mængden af fostervæske er på sit højeste, er der ca. 800 ml fostervand omkring barnet. Mængden af fostervand aftager lidt hen imod slutningen af graviditeten.

Den lille trold i maven måler nu ca. 5 cm og vejer ca. 25 g. Du kan se mere om størrelsen i de forskellige uger her.

Kvinden

Du er nu igennem 1. trimester af din graviditet og tager hul på 2. trimester. Man kan sige, at du har været gravid 30% af den tid, du skal være gravid.

2. trimester er det trimester, der nydes mest af de fleste gravide. Dette skyldes, at mange af de graviditetsgener, der var i starten, er forsvundet. Nu kommer et tidspunkt, hvor kroppen efterhånden har fundet sig tilrette med de nye hormoner, og derfor aftager kvalmen og trætheden for de fleste en smule. Selvom kroppen fortsat er tynget af den voksende mave, er den endnu ikke så stor og tung, at det forhindrer dig i at leve normalt. Den begynder at runde en anelse, uden at du er tynget voldsomt af den. Du kan stadig bevæge dig frit, og barnet er beskyttet af fostervandet, så du behøver ikke at være bange for, at det kan skades af motion. Hvilken type motion og hvor meget kan du dyrke under graviditeten kan du læse mere om her.

Gravid uge 13 (13. uge 12+0 – 12+6)
Hvor nyttig var dette?

Følg dit graviditetsforløb uge for uge.

Emailen findes i forvejen Klik her for at logge ind

Udregn min termin

Indtast din sidste menstruations første dag


Vælg den region du skal føde i

Få 7 mails der hjælper dig med at tackle smerten til din fødsel

Jordemoder Berit sender dig en mail hver dag i en uge som vil guide dig til hvordan du kan opnå en mindre smertefuld fødsel.

Super! Du er nu tilmeldt de 7 mails

Pin It on Pinterest