Gravid uge 9 (9. uge 8+0 – 8+6) – De første bevægelser

Gravid foster uge 9

Barnet

Dit barn er begyndt at bevæge sig inden i dig, men du mærker det ikke endnu, da embryonet endnu er for lille.

Fingre

Vævet, der indtil nu har siddet mellem fingrene, forsvinder og afslører 10 separate fingre. Fødderne udvikler sig lidt langsommere end hænderne, og her hænger tæerne stadig sammen som på en svømmefod.

Kønsorganerne udvikler sig

Nu begynder anlæggene til enten æggestokke eller testikler at udvikle sig, og embryonets skelet, der indtil videre har bestået af brusk, begynder at forbene sig.

En 25-årig proces starter

Forbeningen af knoglerne er en proces, der hos mennesker starter på embryonstadiet og fortsætter helt frem til omkring 25 års alderen.

Kroppen bevæger sig

Kroppen begynder så småt at bevæge sig. Hjernen sender besked til de primitive nerver, der får musklerne til at trække sig sammen. Det minder om reflekser, der får hele kroppen til at trække sig sammen på en gang.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • Date Format: DD dot MM dot YYYY

Bevægelserne kan ses på scanning

Hvis du bliver scannet i denne periode, ser det ud som om, at barnet lige pludselig tager et gigantisk hop. Langsomt begynder hver kropsdel at kunne bevæge sig uafhængigt af de andre. Lemmernes bevægelser er en del af musklernes vækst.

Embryonet er meget aktiv

På dette tidspunkt bevæger embryonet sig det meste af tiden, hvorimod det senere hen vil sove længere tid ad gangen. Du er dog ikke i stand til at mærke barnets bevægelser endnu.

Hjertet er færdigdannet

I denne uge er embryonets hjerte færdigdannet. Det består af to hjertekamre og to forkamre. Imellem de to forkamre er der en åbning, som vil være der al den tid, hvor barnet er i livmoderen. Åbningen sørger for, at noget af barnets blod ledes udenom lungekredsløbet.  Hjertet slår med en hastighed omkring 140-150 slag i minuttet på nuværende tidspunkt.

Blodomløb, der ikke virker

Et simpelt blodomløb blev dannet ret tidligt hos embryonet, men har ikke en næringsmæssig funktion. Hverken lungerne eller tarmene virker endnu, så ilt og næring overføres udelukkende fra moderkagen. Åbningen i hjertet lukker sig normalvis et par dage efter fødslen.

Barnet måler i slutningen af denne uge omkring 20 mm og vejer 3,5 gram. Se mere om dit barns størrelse her.

Kvinden

Nogle kvinder oplever næseblod og blødning fra tandkødet i forbindelse med tandbørstning. Dette skyldes den øgede blodvolumen i kroppen og hormonpåvirkning af slimhinderne.

Omkring nu har de fleste kvinder været til første lægebesøg, hvor en graviditetsjournal bliver lavet og sendt til det fødested, du ønsker skal følge dig i graviditeten. Husk, at det er dig, der bestemmer, hvor du gerne vil føde og at du har mulighed for at føde hjemme. Se de forskellige tilbud for dette her.

En af de gener rigtig mange gravid må døje med er forstoppelse. Her kan du finde en liste over de mange gener en graviditet kan medføre.

Tilbage til uge 8 Videre til uge 10


Om forfatteren

Andre læser lige nu