Gravid uge 8 (8. uge 7+0 – 7+6) – Ansigtet skimtes

Gravid foster uge 8

Gravid i uge 8 og din krop forandrer sig langsomt. Den gør sig allerede nu klar til barnets ankomst. Barnet udvikler sig på livet løs.

Barnet

Der er sket en masse i maven, og begyndelsen til alle organer og lemmer har nu fundet sted. Moderkagen er ved at være funktionsdygtig, og i slutningen af denne uge bliver blommesækken nedbrudt, da den ikke længere har nogen funktion.

På de små ansatser til arme og ben begynder der at danne sig fingre og tæer, som kan tælles, og armene kan allerede nu være bøjede ved albuen og håndleddene. Arme og ben bliver dannet på forsiden af embryonet, men vil i de næste par måneder langsomt bevæge sig ud på deres rigtige pladser. Det ydre øre begynder at kunne skimtes. Ansigtet videreudvikler sig, og overlæben kan nu anes sammen med næsetippen og hullerne til næseborene.
I barnets tidlige udviklingsfase er der bestemte ting, du skal passe på med og ting du bør undgå. Du kan finde mere information her.

Øjenlåg

Øjenlågene bliver også dannede nu, men er stadig sammenvoksede på midten, som om en hinde dækker øjet. Det er først sidst i graviditeten, at øjenlåget glider fra øjet. Huden på øjenlågene er dog ikke ret tyk og endnu ikke forsynet med underhud, så pupillen er derfor synlig gennem øjenlågene.

Også den spæde begyndelse til mælketænderne udvikles over de næste par uger.

Næsen begynder at kunne anes, kæberne bliver forenede og munden dannes. Også hjernen begynder at tage mere og mere form, og i denne uge vil lugtesansen dannes.

Barnet vokser i denne uge til ca. 16 mm og vejer omkring 2g. Få et mere visuelt indblik i din babys størrelse.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

Kvinden

Dit tøj begynder måske at stramme lidt i taljen. Selvom det ikke er muligt for andre at se noget på maven endnu, så kan du godt føle dig lidt oppustet om aftenen. Især hvis du er flergangsfødende, kan maven føles større tidligt, fordi mavemusklerne har været udvidede før.

Graviditetshormonerne kan betyde, at dit blodtryk bliver lavere, og nogle kvinder oplever svimmelhed og blodtryksfald. Når man bliver gravid, øges ens blodvolumen. En del af den øgede blodvolumen er med til at øge blodforsyningen til for eksempel dine bryster. Dette er forklaringen på, at du måske kan se dine blodkar igennem huden på brysterne, samt en del af forklaringen på, hvorfor brysterne vokser allerede nu.

Brysterne forandrer sig

De fleste gravide kvinder oplever nemlig, at deres bryster vokser under graviditeten. Brystvorterne, og området omkring dem, vokser også og bliver mørkere i farven. Uanset hvilken størrelse bryster, du har, så er du i stand til at amme. Størrelsen har ingen betydning for, hvor meget mælk brystet producerer.

Hvis du allerede nu vil vide mere om amning kan du læse vores artikel om dette.

Træn i graviditeten

Hvis du er nygravid og gerne vil træne dig selv og din krop i din graviditet, så kan yoga for gravide klart anbefales. Dette er en skånsom form som stadig holder dig fit, og samtidig smidiggør din krop uden at det påvirker din baby. I Gravidklubben kan du få et helt forløb som er skræddersyet til dig som gravid og det trimester du er i netop nu. Det tager gradvist højde for at din mave bliver større som tiden går, samt at vægten på maven også øges.

For at se mere om Gravidklubben’s Yoga for gravide så klik ind via linket og læs mere.

Tilbage til uge 7 Videre til uge 9


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler