Gravid foster uge 6
Følg med i din graviditet og se hvad der sker med din baby i uge 6

Gravid uge 6 (6. uge 5+0 – 5+6) – Embryonets foldning

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Gravid uge 6 – Barnet

Der er travlhed i livmoderen nu. Det lille nye liv måler 3-4 mm fra hoved til hale. Hjertet er begyndt at slå, og nervesystemet er under fuld udvikling.
Fra 6. uge og de næste par uger frem, gennemgår embryonet en foldning, der krummer det mere sammen, og som får den begyndende fosterhinde til at omslutte hele barnet. I løbet af denne udvikling dannes der også en mere tydelig og adskilt streng fra embryonet til moderkagen. Denne udvikler sig til at blive navlestrengen og er embryonets forbindelse til moderkagen.

Ansigtet

Nu begynder ansigtet så småt at dannes. De første antydninger af øjne, næse og mund formes.

Fra 6. uge til 14. uge måles barnets længde fra hoved til hale. Benene er i denne periode ret små og krøllede sammen, så de kan ikke rigtig måles.

Kvinden – Kvalme

De fleste kvinder mærker nu en eller anden form for ubehag i form af kvalme, og nogle kaster op. Kvalme kan forekomme på alle tider af døgnet, og der har igennem tiderne været mange opskrifter på, hvordan man slipper af med den. Kvalme kan opstå, hvis du er sulten, så en god regel er at have en kiks eller lidt frugt i tasken, så du altid har noget ved hånden, hvis kvalmen melder sig.

Lugte kan også generere kvalme, ligesom mad, du normalt godt kan lide, pludselig kan føles enormt frastødende. For de fleste forsvinder kvalmen heldigvis igen omkring 12. uge, mens nogle få oplever kvalme hele vejen igennem graviditeten. Her finder du 10 gode råd mod kvalme.

Gravid uge 6 – Livmoderen vokser

Livmoderen er vokset til at være på størrelse med en knytnæve, men er stadig ikke synlig udefra. Hormonpåvirkningerne og livmoderens vækst medfører dog allerede nu en øget tissetrang. Gravide har en øget risiko for at få blærebetændelse, så vær opmærksom på, om det begynder at svide, når du tisser. Her kan du læse om alle de fysiske forandringer, du kan opleve under graviditeten.

Første lægebesøg

Nu er tiden kommet, hvor du kan bestille tid til den første lægeundersøgelse. Det er for de fleste med et sug i maven, at man lægger sig op på lægens briks og lader sig undersøge. “Er det nu virkelig rigtigt, at der befinder sig et lille væsen indeni mig?”

Under lægekonsultationen vil nogle læger lave en gynækologisk undersøgelse, hvor der blandt andet mærkes efter, om graviditeten sidder uden for livmoderen. Der vil endvidere blive taget en blodprøve. Lægen spørger også om kost-, ryge- og alkoholvaner. Derudover vil lægen spørge ind til, hvor du ønsker at føde.

I Danmark er der frit sygehusvalg. Det er dog ikke altid muligt, at det sygehus, du ønsker at føde på, har plads til dig, hvis ikke du hører til her. Har du overvejet at føde hjemme? I Danmark er antallet af familier, som ønsker hjemmefødsel kraftigt stigende. Hvis du vil vide mere om hjemmefødsel kan du læse mere her.

Vandrejournalen

Man bliver vejet og målt, og alting bliver skrevet ned på en vandrejournal, som kommer til at følge den gravide under hele graviditeten og fødslen. Den er sjov at have bagefter, og til at sammenligne med, hvis man bliver gravid igen.

Hver gang man bliver undersøgt hos lægen, jordemoderen eller på sygehuset, skal man have vandrejournalen med. Alle data bliver samlet herpå. Lægen, jordemoderen og fødestedet har hver en kopi af din journal, så alle fagpersoner er orienteret ens om graviditetens forløb.

Lægekonsultationer

Der er lægekonsultationer i ca. 6. uge, 24. uge og 35. uge, hvis alt forløber normalt.
Her kan du få overblik over hvilke undersøgelser, der er i graviditeten, og hvornår de er.

Tilbage til uge 5 Videre til uge 7