Huskeliste over babyudstyr

Huskeliste over babyudstyr

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Det kan virke meget uoverskueligt at købe ind til sit ufødte barn. Især som førstegangsforældre kan man have svært ved at afgøre, hvad der er absolut nødvendigt, og hvad der er et supplement. De forskellige baby-butikker indeholder så mange forskellige produkter, at det ikke er til meget hjælp at gå sig en tur her. Man bliver bare rundtosset af alle de muligheder, og ifølge en måling foretaget af Forbrugerstyrelsen, så køber 35% af vordende forældre babyudstyr, de aldrig får brug for.

Derfor har vi her samlet et overblik over “nice to have” og “need to have”.

Et er, hvad man har behov for, et andet er, hvad man har lyst til at købe. Mange kvinder er i dag i 30erne, når de får deres første barn. De har luft i økonomien, og de har måske en længe opsparet trang efter at blive mødre eller fædre. Når de så bliver gravide, så køber de alt det, de har lyst til, fordi de har råd og lyst til det. Det er der ikke noget forkert i, så længe der ligger et bevidst valg bag.

Det er imidlertid ikke så hensigtsmæssigt, hvis man får købt for meget babyudstyr, fordi man er forvirret, eller fordi sælgerne i baby-butikken råder en til det. Derfor følger nu en vejledende liste til, hvad der er grundlæggende nødvendigt at anskaffe sig i forbindelse med det første barn.

Indkøbsliste

Stofbleer

Stofbleer kan bruges til mangt og meget. De er gode til at lægge under baby på puslebordet og til at lægge over tøjet under amning, så baby ikke gylper på dit tøj. De er også rigtig bløde og kradser ikke, hvilket skumklude godt kan gøre på babyens sarte hud. Det er en god ide at klippe et par stofklude i mindre firkanter og bruge dem som vaskeklude. De mindre klude kan både bruges til badet eller til skiftningen. Man kan også bruge en stofble som varmepude (du skal bare gøre den våd, putte den i en pose og varme den i mikroovnen). Så stofbleer skal du nok få brugt. Se et udvalg af stofbleer.

Bodystockings

Bodystockings i str. 50, 56 eller 62. Det er meget forskelligt, hvor store nyfødte babyer er, så pejl dig frem til den rigtige størrelse ved hjælp af din jordemoders vægtskøn. Og ellers køb ikke for mange i str. 50, for babyen vokser hurtigt. Antallet af bodystockinger, der er nødvendige, er nok omkring en 6-8 stykker. Hvis du har termin om sommeren, er det en god ide at købe nogle stykker uden ærmer. Ligeledes er lange ærmer godt om vinteren. Du kan finde et udvalg af bodier her.

Engangsbleer

Engangsbleer str. nyfødt. Køb ikke for mange pakker ind på forhånd, da baby hurtigt vokser sig større. Rigtig mange butikker giver i dag gratis pakker til gravide. Hvis du har fået nogle af de pakker, har du garanteret fået en masse bleer til den nyfødte. Brug dem til en start.

Babydyne

Babydyne – nogle foretrækker 2, så du har en at skift med, hvis dynen bliver beskidt, men det er ikke strengt nødvendigt. Når du skal ud og købe dyne, så tænk over, hvilket materiale dynen er lavet af. Det er vigtigt, at dynen er åndbar og det er en god ide at købe en allergivenlig dyne. Som noget forholdsvis nyt på marked, kan du købe en dyne lavet af kapok, også kaldet silke-bomuld.

Se et udvalg af luftige dyner lavet af kapok.

Lift og madras

Lift og madras – er uundværlige. I dag kan man få mange forskellige former for lift. Nogle bruger en babynest andre en voksipose.

Barnevogn – kan godt købes efter fødslen. Men da er det måske svært at overskue en tur til babyforretningen med en nyfødt.

Autostol

Autostol – er selvfølgelig et “must have”, hvis du er i besiddelse af en bil. Også selvom du ikke har en bil, er det en god ide at have en autostol. Så kan du køre sikkert med den lille, hvis du skal ud og køre med venner eller familie. De kan købes i mange forskellige prisklasser, eller også kan man leje dem for en periode.

Sengetøj

Sengetøj – 2 sæt er gode at have, samt 2 lagner. Se et udvalg her.

Puslepude

Puslepude (og puslebord, hvis du har plads) – man kan strengt taget godt pusle baby uden et puslebord, men man skal tænke på, hvor meget tid der kommer til at forløbe med denne aktivitet. Så det er vigtigt at stå i den rigtige højde, så man ikke belaster ryggen for meget.
Det er en god ide at placere puslepude på dit badeværelse, hvis det er muligt. Eventuelt kan du overveje et væghængt puslebord, da det ikke kræver helt så meget plads. Se nærmere på puslepuder.

Babytøj

Babytøj – er jo smag og behag. Men en 5-6 gode bomulds heldragt i starten er en god ide at have på lager. Baby skelner jo ikke mellem dag og nat og sover det meste af tiden i starten, så det er vigtigt, at tøjet er behageligt at ligge i og ikke fuld af knapper og lynlåse. Samtidig er der mange, der godt kan lide at give tøjgaver til babyen, og gerne i de små søde størrelser. Få inspiration til tøj her.

Natdragter

Det er ikke nødvendigt at skelne imellem dag- og nat-tøj for sådan en lille størrelse.

Ammeindlæg

Ammeindlæg – det er svært at vide, om de bliver nødvendige eller ej, men det er en god ide at have købt nogen for en sikkerheds skyld. Langt de fleste vil have behov for det i starten indtil mælken er reguleret. Men også herefter vil mange have behov for ammeindlæg. Det er vigtigt at du benytter åndbare ammeindlæg for at forhindre svamp. Derfor kan vaskbare ammeindlæg anbefales. Find et bredt udvalg her.

Amme-bh

Amme-bh – det er uundværligt med et par gode amme-bh’er for baby bliver ustandseligt sulten, og så skal det bare være nemt at lukke op for herlighederne. På nogle hospitaler kan man købe en rigtig blød amme-bh, og ellers skal du ud i butikkerne. Den er god at bruge lige efter fødslen, hvor brysterne godt kan være rigtigt ømme. Amme-bh’ens størrelse er svær at vide sig sikker på, inden man har født, så vent til du har født.
Ammebluser og tøj er en rigtig god investering og rigtigt meget af tøjet kan du få glæde af allerede i graviditeten.

Strømper

Strømper – det er næsten umuligt for babyer at beholde strømperne på, så køb i stedet heldragter med fødder eller strømpebukser.

Overtøj

Overtøj til årstiden – tænk på at baby som regel er pakket ned i lift, nest eller autostolen under en dyne. Så baby behøver ikke det helt store overtøj. Hvis det er en kold årstid, er det dog en god ide at have en varm heldragt.

Hue

Hue – en hue er et must, selvom det er sommer. En tynd bomuldshue beskytter også babyens sarte hoved mod solstråler. 

Ammepude

Ammepude – for nogle er en ammepude en stor hjælp i begyndelsen, men sofaens puder kan også sagtens bruges. Der findes mange forskellige ammepuder, men et godt råd er, at købe en du allerede kan bruge i graviditeten, til at støtte dig når du sover.

Babybadekar

Babybadekar – er en god ting. Baby behøver ikke bad mere end en til to gange om ugen. Babyens sarte hud kan ikke klare mere. Huden har heller ikke godt af sæbeprodukter, så det behøver du ikke at investere i. En form for olie kan være rart at have når baby kommer. Du kan fx købe mandelolie som du kan komme i badevandet eller smøre baby ind i efter badet.

Sikkerhedsvatpinde – god ide til rensning efter badet. Der kan let sætte sig nuller og mælkerester i og bag de små ører. Vatpinde kan også være gode til at rense navlen, hvis det bliver nødvendigt de første døgn, inden den falder af.

Pusletaske

Pusletaske – det er en god ting at have. Når man er på farten, er der en del ting, man er nødt til at have med sig. Og en velpakket pusletaske er guld værd. Du kan også bruge en af de tasker, du måske har i forvejen. Noget af det som er godt ved en pusletaske, er at den er delt ind i små rum. Det gør det lettere, at finde det du søger, imens du pusler.

Babyalarm

Babyalarm – er ikke nødvendigt det første stykke tid, hvor man sjældent lader sin baby ude af syne. Den kan være en god hjælp senere hen, når baby får et fast søvnmønster og måske sover udenfor i barnevognen.

Eventuelt:

Sutteflaske

Sutteflaske – kan blive nødvendigt, hvis amningen ikke fungerer. Så kan den købes i supermarkeder og babyforretninger. Der er ingen grund til at købe sutteflasker, med mindre det på forhånd er bestemt, at barnet ikke skal ammes.

Brystpumpe

Brystpumpe – er ikke en nødvendig investering. Du kan sagtens bruge hænderne til at regulere brysternes indhold af mælk i starten, hvor brystere kan være meget ømme. Det er rart at kunne tage lidt af presset, inden baby lægges til, så er det lettere for baby at få fat om brystet.

Sutter

Sutter SKAL DU IKKE KØBE. Det er to forskellige sutteteknikker, barnet benytter til sut og bryst, og sutten kan forvirre barnets start på amningen. Med det resultat at amningen bliver problematisk. Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af sutter før amningen er fuldt etableret, hvilket den oftest først er et par uger efter fødslen. Det er derfor ikke nødvendigt at du på forhånd køber sutter.

Hvis du alligevel har det bedre med at investere i en sut, vil jeg anbefale, at du køber en sut med et rundt suttehoved, da dette er de sutter som minder mest om brystvorten.

Seng/vugge

Seng eller vugge – baby kan sagtens sove i sin lift eller nest i lang tid, men en lille seng eller vugge kan være rar at have ved siden af sin egen seng, så baby ligger i samme højde som mor. Det gør det nemmere at kigge til den lille uden at skulle ud af sengen om natten.

Barnevogn

En barnevogn er en investering, de fleste laver i graviditeten. Når I shopper efter barnevogn, skal I tænke over ligge længden på vognen. I skal overveje, hvor nemt den kan klappes sammen, hvis I har behov for at putte den i bilen. Men det er også en god ide, at tænke på hvor barnevognen oftest skal køre.

Hvis I bor i byen, er det rart med en lille vogn med fleksible hjul. Hvis I bor tæt på skov eller strand, skal i gå efter hjul, som passer til dette terræn. I skal også beslutte jer for, om I vil have en kombivogn, som senere kan laves om til en klapvogn. Bliv inspireret ved at se mere her.

Indlægget indeholder sponsoreret links.