Igangsætning af fødsel

Terminsdatoen er en dato, der giver en indikation om, hvornår fødslen er forventelig. Hvis fødslen sker indenfor 3 uger inden og 2 uger efter terminsdatoen, bliver den betegnet som en normal fødsel til termin. Alle, der går 12 dage over deres terminsdato, bliver typisk tilbudt en igangsættelse af fødsel.

To uger efter terminsdatoen er der en forøget risiko, for at moderkagen sætter ud af funktion, samt at barnet lider overlast. Det er desuden sådan, at de fleste børn ikke fortsætter med at tage på, hvis de bliver i maven mere end to uger efter termin. Der er også andre omstændigheder, der kan bevirke, at igangsættelse af fødslen bliver nødvendig.

8 ud af 10 føder indenfor 48 timer

Mange har hørt skrækhistorier om lange mareridtsagtige igangsættelsesforløb, der alligevel endte ud i kejsersnit. Men det behøver ikke at gøre sig gældende for dig. Faktum er, at igangsættelsen er en proces, hvor sundhedspersonalet forsøger at starte fødslen – og det er umuligt at sige, hvor lang tid, det kommer til at tage. 8 ud af 10, der sættes i gang, føder inden 48 timer. Hvor hurtigt igangsættelsen bliver en succes afhænger af, hvor langt du er henne i graviditeten, og om du er førstegangsfødende eller flergangsfødende.

Tålmodighed

Det vigtigste at fokusere på i forbindelse med en igangsættelse er at have tålmodighed. Det kan være, fødslen starter efter et par timer, men der kan også gå dage, inden veerne starter. Det er bedre at tage det med ro og slappe af under vejs i processen, for trapperengøring og maratongåture fremskynder ikke fødslen. De bevirker blot, at den gravide bliver fysisk udmattet, og det bliver sværere at klare de udfordringer, kroppen skal igennem under fødslen.

Proceduren

Igangsætning starter med, at man møder op på fødegangen om morgenen. Den gravide får kørt en CTG–strimmel i en halv time. Herefter udleveres nogle piller som skal spises hen over dagen. Nogle får lov at tage hjem med besked på at komme igen efter et bestemt tidsrum. Andre bliver indlagt, når de ankommer og får ikke lov at forlade hospitalet, inden barnet er født. Proceduren med pillerne gentages, indtil livmoderhalsen er udslettet, og den gravide har åbnet sig et par centimeter. Det kan være, det kræver én omgang piller, det kan være, det kræver flere. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde.

Læs også...
Hjemmefødsel

Når pillerne har gjort sit arbejde, og den gravide har åbnet sig, er det muligt for jordemoderen at tage fostervandet. Det gør hun ved hjælp af en lille ’strikkepind’. Det er ikke smertefuldt at få taget vandet, da der ikke er nerver i fosterhinderne. At få taget vandet føles, som om der letter et tryk, og vandet begynder at sive ud. Nu skulle veerne gerne så småt begynde at melde sig. Og de skulle meget gerne blive kraftigere og kraftigere, så de efterhånden bliver effektive, og den gravide kan udvide sig til 10 centimeter.

Hvis ikke veerne starter eller bliver kraftigere og kraftigere, så lægges der et ve-drop. Det foregår ligesom, hvis du skal have taget en blodprøve. Der bliver lagt en nål ind i din hånd, hvortil er forbundet en slange. Slangen er forbundet til et stativ, hvor der hænger en pose med ve-stimulerende hormon. Jordemoderen kan regulere ve-droppet, så veerne bliver kraftigere og kraftigere. På denne måde bliver kroppen ledt hen imod fødslen. Du kan sagtens gå omkring med ve-droppet, hvilket kan være rart, da det er i denne fase, de kraftigste veer melder sig. Der er også mulighed for smertelindring i denne fase af igangsætningen.

Kejsersnit

Hvis kroppen ikke kan tage imod igangsættelsen; den gravide åbner sig ikke af stikpillen eller reagerer ikke på hindeløsninger, så er løsningen kejsersnit. Dette bliver som regel valget, hvis den gravide efter 4-6 dage stadig ikke har reageret på stikpillerne, eller hvis der ikke fremkommer veer i forbindelse med ve-droppet. Som sagt hører denne udgang til mindretallet af de igangsatte.