Uregelmæssig cyklus
Har du en uregelmæssig cyklus og menstruation? Så se med her.

Uregelmæssig cyklus

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Når I er klar til at begynde ‘projekt baby’ og er blevet enige om, at nu skal det være, så kan det være vildt frustrerende, hvis du har en uregelmæssig cyklus.

En uregelmæssig cyklus kan skabe forvirring omkring både ægløsningstidspunktet, men også om hvorvidt du er gravid eller ej.

En udebleven menstruation kan være et tegn på graviditet, men en udebleven menstruation kan også være et tegn på, at din menstruationscyklus er uregelmæssig. Det kan være ret nervepirrende at overskride sin menstruationsdato, og meget skuffende at finde ud af, at det kun var fordi menstruationen drillede.

Hvorfor er min menstruation uregelmæssig?

Der kan være flere grunde til, at din menstruation eller cyklus er uregelmæssig.

En kvindes menstruation afhænger af flere forskellige ting i kroppen. Hormoner, kroppens organer og nervesystemet. Disse ting skal fungere sammen, for at du har en regelmæssig menstruation. Hvis en af disse ting er i uorden, kan det have en betydning for din cyklus.

Du har sikkert hørt om kvinder, der har fået synkroniseret deres cyklusser, hvis de har boet eller arbejdet sammen. Det er et tegn på, hvor påvirkelig menstruationscyklussen egentlig er.

Her kommer en liste over årsager til uregelmæssig cyklus. Det er kun en læge, der kan påvise sygdomme, og hvis du har mistanke om noget, så er det ham/hende, du skal konsultere. Listen her er kun ment som en oplysning om forskellige grunde til uregelmæssig menstruation.


Køb en ægløsningstest online her nemt og diskret.

Stress

Stresspåvirkning af kroppen i forbindelse med eksempelvis eksamen, rejser eller sorg kan skabe hormonforstyrrelser, der påvirker menstruationen. Hvorvidt stress i forbindelse med ønsket om graviditet kan høre herunder er ikke bevist.

Efter p-piller

Mange kvinder oplever i forbindelse med stop af p-piller, at det tager et par måneder inden kroppen har fundet frem til sin egen naturlige cyklus.

Når du tager p-piller, bliver din cyklus stramt styret af hormonerne i p-pillerne, og din menstruation kommer regelmæssigt hver eneste måned. Ofte fungerer den naturlige cyklus ikke helt så firkantet. Den kan godt variere en smule fra måned til måned og er for eksempel påvirkelig af de ting, der sker i din hverdag, og om du er stresset.

Efter fortrydelsespille

Når du tager en fortrydelsespille, påvirker du din cyklus. Man kan sige, at du påvirker din krop til at fremtvinge en menstruation før tid. I de efterfølgende måneder kan der derfor godt være udsving i forhold til din normale cyklus.

Vægt

Ved ekstrem undervægt eller ved dyrkning af eliteidræt kan kroppen påvirkes så meget, at hormonsystemet går i dvale og menstruationen helt forsvinder eller kommer med store udsving.

Ved ekstrem overvægt kan hormonsystemet også påvirkes, og det betyder nogle gange, at svært overvægtige kvinder har vanskeligt ved at blive gravide.

Alder

Unge piger eller ældre kvinder, der er i starten eller slutningen af deres menstruationsalder, kan opleve svingende cyklusser med større eller mindre menstrustionsstyrke. Det er helt normalt, og derfor sjældent et symptom på, at noget er galt.

Sygdom

Uregelmæssig cyklus kan nogle gange skyldes en sygdom. Herunder er repræsentation af nogle af de sygdomme, der kan forårsage uregelmæssig menstruation. Det er en læge, der skal fastslå, om det er en sygdom, der er grunden til uregelmæssige menstruationer.

Endometriose

Endometriose er en kronisk sygdom, der kan volde store skader i underlivet. De skader kan påvirke menstruationscyklussen, så den bliver uregelmæssig.

Få mere viden om endometriose, og hvad den kan gøre ved din cyklus og ægløsning.

PCO

Hver 7. kvinde i den fødedygtige alder lider af PCO. PCO opfører sig meget forskelligt fra kvinde til kvinde, men sygdommen kan skabe uregelmæssige menstruationer og i nogle tilfælde forårsager sygdommen, at kvinden har ægløsning.

Læs mere detaljeret om PCO og find ud af, hvad PCO kan gøre ved din cyklus og ægløsning.

Livmoderhalskræft eller livmoderkræft

I meget sjældne tilfælde kan uregelmæssig menstruationer skyldes kræft i livmoderen eller livmoderhalskræft.

Hvad kan jeg gøre, når min cyklus er uregelmæssig?

Hvis din menstruation i flere måneder i træk er længere end 35 dage eller kortere end 21 dage, eller hvis din menstruation i flere måneder i træk helt er fraværende, så er det en god idé at kontakte din læge.

Din læge laver sandsynligvis en underlivsundersøgelse, tager en graviditetstest og en blodprøve for at tjekke, om alt er, som det skal være.

Graviditet og uregelmæssig menstruation

Hvis du gerne vil være gravid, men har svært ved at regne din cyklus ud pga. uregelmæssig menstruation, så kan det være en god idé at tjekke efter tegn fra din krop på, at du har ægløsning.

Her kan du læse mere om, hvordan du kan finde ud af, hvornår du har ægløsning.

En anden måde at finde ud af, om du har ægløsning er ved at tage en ægløsningstest hver anden dag mellem to menstruationer. På denne måde kan du måske kortlægge, hvornår på måneden din ægløsning ligger eller om du overhovedet har ægløsning.

Få mere viden om endometriose, og hvad den kan gøre ved din cyklus og ægløsning.

Har jeg ægløsning, selvom min cyklus er uregelmæssig?

Den gennemsnitlige cyklus for kvinder er 28 dage, og i sådan en gennemsnitlig cyklus skulle ægløsningen finde sted på den 14. dag i måneden. Hvis din cyklus er kortere eller længere end de 28 dage, så regner man som regel med, at ægløsningen finder sted mellem 12-16 dage, inden din næste menstruation.

Men ikke alle kvinder falder ind under gennemsnittet, og for nogle kvinder kan ægløsningen ligge på helt andre tidspunkter i cyklussen.

Det er for eksempel ikke udelukket, at du kan have ægløsning, mens du har menstruation. Det er ikke særligt sandsynligt, men hvis din cyklus er meget uregelmæssig, så kan det ske.

Det er muligt at have menstruation, uden at have haft ægløsning i hver måned, så du kan i princippet ikke være sikker på, at du har ægløsning, selvom du har menstruation.

Hvordan kan jeg være sikker på, at jeg har ægløsning.

Hvis du vil være sikker på, at du har ægløsning, er der nogle tegn på ægløsning, som du selv kan holde øje med.

Hvis du ikke kan finde ud af, om du har ægløsning, og har en mistanke om, at du ikke har, så kan du kontakte lægen, der kan konstatere, om du har ægløsning ved at tage nogle blodprøver.

Artiklen indeholder sponsoreret links